kiropraktorbehandling

Kiropraktorbehandling


Behandling hos en kiropraktor afhænger selvsagt af patientens problem. For behandling af belastningsskader i bevægeapparatet er der dog tre centrale elementer, som er vigtige.

• Information/rådgivning
• Manuel behandling
• Øvelser/træning

Information og rådgivning opfattes som en selvstændig del af et behandlingsforløb. Patientens egen viden om, hvad der galt, og om forventningen (prognosen) til skaden er af afgørende betydning for forløbet.

Ligeledes har information om, i hvilken grad, det er nødvendigt at begrænse daglige funktioner eller sports - og fritidsaktiviteter, betydning for et gunstigt behandlingsforløb.

Manuel behandling er en samlet betegnelse for en bred vifte af teknikker, hvor kiropraktoren bruger sine hænder med det formål at genskabe normal funktion i væv, som typisk er forkortet.

Hvis der er tale om sener eller muskler, vil man ofte anvende udspænding eller forskellige massageteknikker. Her anvendes ofte triggerpunkt-behandling, som er behandling af bestemte, spændte områder i muskler. Dette kan gøres manuelt eller ved hjælp af akupunkturnåle, som også benyttes på vores klinik.

Er der tale om led, anvendes mobilisering (langsomme stræklignende bevægelser) eller manipulation, hvor man anvender en hurtig lille bevægelse for at tvinge bevægelighed ind i et låst eller stramt led. Denne behandling er ofte ledsaget af et hørligt klik.
Manipulationsbehandling er nok den behandlingsteknik, de fleste mennesker forbinder med kiropraktik.
Udført korrekt er der tale om en skånsom og effektiv behandlingsmetode.
Behandlingen har foruden den ledfrigørende virkning en afslappende effekt på muskulaturen i området.

Øvelser og træning kan både anvendes som en del af et behandlingsforløb og som en forebyggende foranstaltning for at begrænse risikoen for, at et problem skal vende tilbage. Herunder er nævnt øvelsestyper, som hyppigt anvendes på vores klinik:

McKenzie-teknik er specielle øvelser, som kan anvendes i et behandlingsforløb hos patienter, der har en skade på discus - altså en discusprolaps eller et forstadie til prolaps.

Der er tale om simple øvelser, som udføres mange gange i løbet af dagen med henblik på at lindre smerte og understøtte helingsprocessen.

Ved stabilitetstræning handler det om at forbedre kontrollen og udholdenheden af de muskler, som støtter ryggens led. Det gælder både de små muskler i ryggen og mavemusklerne. Der er tale om ret simple øvelser, som dog kan være svære at udføre for en rygpatient.

Specifikke øvelser eksempelvis med elastikker eller håndvægte anvendes, når patienten har et veldefineret problem som f.eks en seneskade i en skulder eller slidgigt i en hofte. Der vil ofte være tale om en sammensætning af udspændings – og styrkeøvelser.

Dynamisk træning, som måske er bedre kendt som styrketræning, anvendes ofte sent i et behandlingsforløb, hvor funktionen er i bedring. Sigtet er en generel styrkelse af vævet og en bedret bevægelighed og koordination for at begrænse risikoen for, at skaden vender tilbage.

Kiropraktorhuset Roar | Stændertorvet 2, 1. sal | 4000 Roskilde | tlf. 4637 1860 | kiropraktor@kirosk.dk