bækkensmerter

Bækkensmerter


Sacro-iliaca-syndrom
Leddene mellem korsbenet (sacrum) og hoftebenene (ilium) er to store led lige under de nederste lændehvirvler; leddene sidder ved "smilehullerne". Der kan opstå stramhed og låsning af disse led, og symptomerne er smerter omkring leddet trækkende lidt opad og ofte nedad i benet i samme side. Problemet ses hyppigt under graviditet ( ikke at forveksle med bækkenløsning), hvor leddene nok har en større risiko for fastlåsning pga. den forøgede bevægelighed, de får under graviditet. En anden hyppig årsag til fastlåsning af sacroiliaca-led er fald på bagdelen, f.eks. på glat fortov, hvor man lander med stor kraft på den ene eller begge sædeknogler.

Bækkenløsning
Bækkenløsning opstår under graviditet, når hormonbalancen ændrer sig, hvilket har en blødgørende effekt på specielt ledbåndene i bækkenet. En kombination af denne blødgøring af ledbåndene, vægtøgning pga. graviditeten samt ændret kropsholdning kan medføre smerte over lænden, omkring bækkenet og fortil ved skambenet og lysken. Smerterne er ofte værst, når man går eller står, ligesom det kan være smertefuldt at vende sig i sengen. Når forholdene tillader det, indgår træningsøvelser som en vigtig del af behandlingen, idet en øget muskelkraft kan være med til at stabilisere bækkenet. Ligeledes findes der forskellige bækkenbælter, der kan give en passiv støtte omkring bækkenet og dermed aflaste symptomerne.
Det er fornuftigt at få en kiropraktors vurdering af bækken- og lændesmerter under graviditet, da det i de fleste tilfælde er muligt at differentiere mellem bækkenløsning, bækkenledslåsning(sacroiliaca-syndrom) og lændeproblemer.

Halebenssmerter
Smerter ved halebenet opstået efter et uheldigt fald/slag til halebenet, er en hyppig henvendelsesårsag til kiropraktor. Der kan være tale om den klassiske "spøg" i skolen med at trække stolen væk under én, der er på vej til at sætte sig på stolen, fald på skøjtebanen og lign..
Som indledende behandling kan det være virksomt med isbehandling over det smertende område og aflastning, hvilket indebærer at man undgår at sidde direkte på halebenet. Hvis smerterne varer ved, er en grundigere undersøgelse evt. inkl. røntgenundersøgelse påkrævet, og det er ofte nødvendigt at behandle halebenet "indefra", dvs. med et let træk i halebenet med en fingerspids gennem endetarmsåbningen.
En del patienter henvender sig med smerter ved halebenet, uden at der har været et fald eller slag. I disse tilfælde skyldes smerterne ofte et ledproblem/discusproblem, som ikke stammer fra halebenet men fra lænden eller bækkenleddene.

Kiropraktorhuset Roar | Stændertorvet 2, 1. sal | 4000 Roskilde | tlf. 4637 1860 | kiropraktor@kirosk.dk