Forskning fra 2017 viser, at 17% af danske skolebørn i alderen 8-15 år har hyppige rygsmerter. Fra tidligere danske undersøgelser ved man, at børn og unge med rygsmerter, nakkegener eller hovedpine har markant større risiko for at have de samme lidelser som voksne.

Det er altså ikke fornuftigt at gå ud fra, at smerter i muskler og led hos børn skyldes “vokseværk”, eller psykiske spændinger, og at det sikkert går over af sig selv, hvis man venter længe nok.

Der er mange børn, der ikke bevæger sig ret meget pga. stillesiddende fritidsbeskæftigelser som computerspil og anden skærm-kiggeri. En vigtig del af behandlingen, hvis et barn med inaktive fritidsinteresser har smerter i muskler og led, er en grundig snak med barn og forældre om, hvordan det for netop dette barn kan ændres til en mere aktiv fritid, som vel at mærke vil gavne muskler og led.

Omvendt er der også flere og flere børn, der dyrker sport på nærmest elite-niveau, og det giver ofte overbelastede muskler og led, samtidig med at risikoen er høj for at komme til skade ved f.eks. fodbold, ridning eller springgymnastik på højt plan.

Vi ser mange børn i alle aldre på klinikken. Generelt talt er børn bemærkelsesværdigt samarbejdsvillige og sjældent bange for behandlingen.

Spædbørn/baby

En særlig gruppe af patienter på klinikken er babyerne; en ikke helt lille del af vore patienter er i alderen 1-6 mdr. Forældrene henvender sig med babyen, enten fordi det har såkaldt spædbarnskolik og skriger alt for meget, og/ eller barnet har en favoritstilling af hovedet.

Vi ser en del spædbørn, der i rygleje konsekvent vender hovedet til den ene side og vægrer sig ved at vende det til modsatte side. Ofte bliver baghovedet skævt af at vende hovedet mere til den ene side, og det skæve baghovedet kan være det første forældrene bemærker, og som får dem til at opsøge en kiropraktor.

Den særlige kiropraktiske undersøgelse af spædbørn går ud på at undersøge bevægeligheden i bækken, ryg og nakke, og i de tilfælde, hvor der findes restriktion i et leds bevægelighed, kan det behandles med et lille, hurtigt tryk, som selvfølgelig er tilpasset, at det er en lille ryg eller nakke, der behandles. I de tilfælde, hvor undersøgelsen viser god og fri bevægelighed i leddene, er det ikke kiropraktisk behandling, der er brug for.