Hold i ryggen / facetsyndrom

Smerterne kan sidde tæt på ryggen, og de kan trække ud mod det ene skulderblad. Ikke sjældent kan det trække videre ud langs ribbenene og frem foran på brystet. I nogle tilfælde kan smerten opleves som om, den starter i ryggen mellem skulderbladene og nærmest går igennem kroppen til forsiden. Smerten skyldes en låsning eller en irritation af de små facetled mellem ryghvirvlerne og er ledsaget af en del spændinger i muskulaturen omkring leddene.

Typisk forværres smerterne ved bestemte bevægelser, ved host/nys og ved dyb indånding. Samtidig er det som regel forværrende at sidde, ligge eller stå stille f.eks. ved arbejde ved køkkenbordet.

Brystsmerter

Hvis smerterne fra et facetsyndrom i brystryggen trækker frem på forsiden af brystet i venstre side, er det ikke sjældent, at patienten henvises akut til undersøgelse for blodprop i hjertet. Undersøgelser viser, at hos op mod 25 % af de personer, der undersøges akut for infarkt i hjertet, kommer smerterne ikke fra hjertesygdom men fra muskler og led i brystryggen.

Muskelspændinger / myoser

Området mellem skulderbladene og henover skulderåget er et område, som mange får betydende spændinger i. Spændingerne kan skyldes uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, stress af den ene eller anden art, fastlåste facetled, eller en kombination af disse faktorer. Hos nogle er massage effektivt, hos andre virker det kun lindrende i en kort periode. Det er fornuftigt at få generende spændinger undersøgt af en kiropraktor, da spændinger pga. låste facetled ikke forsvinder ved massage.