Iskias er en populær betegnelse for bensmerter og betyder ikke nødvendigvis tryk på iskiasnerven. Ca. 80 % af de smerter, der optræder i benet, er henført smerte fra enten ryg, bækken eller hofte. I sjældne tilfælde er der tale om tryk på nerven.

Diskusprolaps

Ved diskusprolaps er der en revne i en af de bruskskiver (discus), der ligger mellem hvirvlerne i lænden. Læs mere om diskusprolaps her.

Stenose

Discusprolaps forekommer sjældnere med alderen, men ældre personer kan henvende sig med smerter i ryg og ben, der minder meget om de smerter, der ses ved diskusprolaps. Hos den ældre patient er der større sandsynlighed for, at disse smerter skyldes slidforandringer i ryggen. Med alderen bliver bruskskiverne tyndere, ledbåndene bliver tykkere og mere tilkalkede, og der kommer ofte små forkalkninger på ryghvirvlerne; alt dette bevirker, at der bliver mindre plads omkring rygmarven og nerverne fra denne; dette kaldes under ét for stenose. Et typisk tegn på én form for stenose er bensmerter under gang; patienten fortæller, at han/hun kan gå en bestemt distance, ofte kun få hundrede meter, hvorefter det er nødvendigt at stoppe op og bøje forover eller sidde lidt. Herefter svinder bensmerterne, og personen kan så igen gå en kort distance. I nogle tilfælde kan kiropraktorbehandling have god effekt på stenose. Det er naturligvis ikke muligt med kiropraktorbehandling at ændre på slidgigten i ryggen, men der kan ofte skabes bedre pladsforhold ved manuel behandling af de slidte led, så smerterne mindskes betydeligt. I de tilfælde, hvor konservativ (ikke kirurgisk) behandling ikke hjælper tilstrækkeligt, går man videre med kirurgisk vurdering, hvis patienten er indstillet herpå.

For at sikre at patienter med stenose får den undersøgelse, vejledning og behandling som gældende retningslinjer foreskriver, har Dansk Kiropraktor Forening og den offentlige sygesikring aftalt et særligt pakkeforløb.

Pakkeforløbet består udover en grundig forundersøgelse af 2 konsultationer henholdsvis 4 og 12 uger efter forundersøgelsen. Ved behov er der mulighed for konsultationer ind imellem de aftalte konsultationer.

Med til pakken hører, at kiropraktorer har mulighed for at henvise til skanning eller kirurgisk vurdering.

Piriformissyndrom

Piriformis er navnet på den pæreformede muskel i ballen, hvorunder iskiasnerven løber. I 20 % af tilfældene løber nerven igennem musklen, hvorfor der kan opstå iritation af nerven, hvis musklen er stram eller irriteret. Symptomerne er smerter i ballen trækkende ned på bagsiden af benet, som ofte forværres ved at sidde længe. En væsentlig del af behandling for piriformissyndrom er bestemte udspændingsøvelser til ballemusklerne.