Knæsmerter kan have mange forskellige årsager. De hyppigste er irritation af sener eller ledbånd omkring knæet (som ved løberknæ og springerknæ), eller smerterne skyldes skade af en menisk. Der kan være tale om en overbelastning eller mere akut skade.
Meniskskader
Skaden opstår ofte akut under sport ved vrid af knæet, men det er dog ikke usædvanligt at se meniskskader hos personer, der ikke dyrker sport og ikke har haft en akut skade til knæet. Der kan være låsningstilfælde i knæet, og der kan være hævelse. De mindre meniskskader kan hele, hvis knæet først aflastes og siden genoptrænes. Hvis læsionen viser sig at være stor (hvilket i nogle tilfælde kan ses via ultralydsskanning), kan operation komme på tale.
Springerknæ
Der er smerter på forsiden af knæet ved knæskallen og lige nedenfor denne. Smerterne skyldes inflammation (betændelse pga. overbelastning) af ligamentet, der hæfter nederst på knæskallen og øverst på skinnebenet. Ses især ved personer, der dyrker sport med spring eller spark som f.eks. basketball, springgymnastik og fodbold. Diagnosen stilles ved den kliniske undersøgelse, og der kan ses forandringer i ligamentet på ultralydsscanning.
Løberknæ
Smerter på ydersiden af knæet, som typisk opstår i forbindelse med gentagne ensformige bevægelser af knæet som ved løb og cykling. Der er tale om en irritationstilstand af et bredt senebånd på ydersiden af knæet og /eller af slimsækken under senebåndet. Behandlingen er aflastning og langsom genoptræning.
Condromalaci
Der er smerter på knæets forside, som forværres ved at tryk på knæskallen mod lårbensknoglen. Ofte mærkes en ru, skurende fornemmelse ved dette tryk. Der er tale om slidgigt i leddet mellem knæskal og lårbensknogle, og det ses hyppigere hos sportsudøvere, der får mange slag til knæene som f.eks. stregspillere i håndbold.
Slidgigt
Knæene hører til de led, der hyppigst rammes af slidgigt. Der kan være stærke smerter og stivhed i leddet, og der er typisk perioder, hvor smerterne aftager meget eller er helt væk, for så mere eller mindre pludseligt at dukke op igen.
Et knæ, der har haft beskadiget korsbånd, menisk eller ledbrusk, er mere udsat for at udvikle slidgigt. Overvægt disponerer for slidgigt i knæene, og overvægtige med slidgigt har stærkere smerter i knæ med slidgigt. Vægttab kan derfor være en ganske virksom behandling i kombination med tilpasset øvelses/træningsprogram.
Der findes et særligt tilrettelagt træningskoncept for personer med let til moderat slidgigt i hofte og knæ. Konceptet hedder GLA:D® (Godt Liv med Artrose i Danmark). Roskilde Kommune tilbyder det til sine borgere. Også enkelte fysioterapiklinikker tilbyder det. På hjemmesiden www.GLAID.dk, kan man se mere om konceptet og finde træningssteder.